Publicat de: bitiw | 2 noiembrie 2010

Transalpina

Una dintre cele mai frumoase sosele din Romania este DN 67C, drum ce leaga Oltenia de Transilvania, intre Novaci si Sebes. Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania, avand in punctul cel mai inalt in Pasul Urdele, la 2.145 de metri.

Serpentine Transalpina

Serpentine Transalpina

Drumul a fost mult timp inchis circulatie publice, dar autoritatile au asfaltat drumul si acum este deschis circulatiei. Iarna este inchis insa. Transalpina mai este cunoscuta si ca „Drumul Regelui”, asta pentru ca inaugurarea a fost facuta de Regele Carol al II-lea.

Transalpina

Transalpina

Transalpina porneste din Jina, de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. De aici incepe urcusul. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau si apoi la barajul Oasa. Transalpina continua, traversand in partea stanga Barajul Oasa, mergand apoi pana la Obarsia Lotrului. De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, aproximativ 28 de km. Pentru a continua insa Drumul Regelui, trebuie mers inainte spre Novaci. Acum incepe insa cea mai spectaculoasa parte a drumului. Serpentinele se insiruie una dupa alta, ajungand in locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci unde ia sfarsit Transalpina.

Harta Transalpina

Harta Transalpina

Cum se ajunge la Novaci: Din Bucuresti, se mege pe A1, api catre Valcea. La inrarea in Valcea, se merge catre Targu Jiu. Pe partea dreapta, aproape de Tragu Jiu, este un indicator catre Statiunea Ranca.

Serpentine Transalpina

Serpentine Transalpina

Accesul se poate face si prin Valea Oltului – Brezoi – Voineasa – Vidra – Obarsiile Lotrului, sau din Sibiu catre Ranca. AFLA MAI MULTE DESPRE TRANSALPINA PE WWW.TAI-TAI.NET Cifre Transalpina: lungime: 148.2 km inaugurare: 1935 altitudine maxima: 2.145 m judete strabatute: 4 (Gorj, Valcea, Sibiu, Alba) sosele intersectate: 4 (DN 67, la Ciocadia, DN 7A la Obarsia, DN1 la Sebes, DN7 la Sebes).

Serpentine Transalpina

Serpentine Transalpina

Sursa foto: fotoromania.net, www.romanialibera.ro, Tetcu Mircea Rares


Răspunsuri

  1. Am facut-o ieri, obligat, fiind inchis defileul. Este infiorator de grea, si tot atat de frumoase peisajele. Dat nu se poate numi drum! Unele pasaje sunt injumatatite de intemperii, gropile umplute cu piatra sfaramata(mi-era frica sa nu-mi taie vreun cauciuc), asfaltul a fost reparat , pe ici, pe colo, dar in multe locuri lipseste cu desavarsire. Frumoasa, la superlativ, dar n-as recomanda-o nimanui, sau, cel putin, nu de la Hateg, cum am facut-o eu.

  2. care sibiu! SEBES domnilor!


Lasă un comentariu

Categorii