Publicat de: bitiw | 2 septembrie 2010

Salina din Turda

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf.

In perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda. In Mina Rudolf exista un amfiteatru cu peste 100 de locuri cu scaune incalzite, teren de sport, bowling, minigolf dar si o gondola imensa. S-a montat si un ascensor pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin. Per ansamblu infatisarea Salinei s-a schimbat radical in bine dupa investitia de aproape sase milioane de Euro. Deschiderea oficiala a Salinei Turda dupa renovare s-a facut in data de 22 ianuarie 2010.

Salina Turda merita vizitata si e cu adevarat frunoasa, contrar opiniilor pe care le-am vazut pe unele bloguri. M-am dat si eu in roata mare, senzatia e superba. Sunt si lucruri care nu sunt puse la punct, gen accesul la nivelul 2, care este foarte greoi din cauza liftului.

Intrare in Salina Turda

Intrare in Salina Turda


Cum se ajunge la Salina Turda: Cu masina, din Cluj-Napoca pana la Turda parcurgeti 30 de kilometri pe DN 1 (E60). Daca veniti dinspre Campia Turzii, distanta e de 11 kilometri.
Liftul din Salina de la Turda

Liftul din Salina de la Turda


Program de vizitare:
– 9-17 (in perioada 1 mai – 31 octombrie)
– 9-13.30 (in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie)

Salina e deschisa de luni pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00, dar a ultima ora de acces este 15.00. Biletul costa 15 lei pentru adulti si 8 lei pentru copii. Inchirierea unei barci costa 10 lei pentru 20 de minute.

Daca ajungeti in Turda, vizitati si Cheile Turzii, o rezervatie naturala infiintata in 1938.

Interior Salina Turda

Interior Salina Turda


Galerie de acces in Salina Turda

Galerie de acces in Salina Turda


Interior Salina Turda - nivel 2

Interior Salina Turda - nivel 2

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: