Publicat de: bitiw | 30 iunie 2010

Nessebar, unul dintre cele mai vechi orase din Europa

Firma la care lucram a primit o propunere de a promova un asamblu hotelier, situat in Bulgaria, la Ravda. Am fost invitati sa vedem la fata locului ceea ce urma sa promovam.

Am iesit din tara pe la Ruse si am pornit spre litoralul bulgaresc. Drumul a fost superb, departe de povestile vazute seara de seara la stiri. Poate ca se intampla si lucruri rele, nu stiu. Insotitorul nostru era un cunoscut al locului, cu multe relatii si cunoscator al limbii bulgare.

Drumul catre Ravda trece prin Varna, Golden Sands si Nessebar. Fiind cel mai aproape de Ravda, am vizitat orasul antic Nessebar, unul dintre cele mai vechi orase din Europa.

Strada in Nessebar

Strada in Nessebar


Este amplasat pe o peninsula lunga de 850 m si lata de 350 m, in care se ajunge printr-un istm. In timpul existentei sale indelungate, si-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apa, la 80 de metri distanta de tarm, inca se pot vedea ramasitele zidurilor fortaretei. In prezent se afla conservat doar zidul de vest cu poarta, care apara orasul de continent.
Ruina in Nessebar

Ruina in Nessebar


Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porti, care dateaza din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele pastrate din secolele X-XI, din perioada medievala si cele 60 de case din perioada renasterii dau orasului si in prezent o atmosfera cu totul speciala. Din 1983, orasul vechi din Nessebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO.

Daca pornesti la plimbare prin Nessebar, nu ocoli nici celelalte obiective turistice ale orasului: fortificatiile de la intrarea in oras, bisericile datand din secolele al XI-lea (cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul), al XIII-lea (inchinata lui Hristos Pantocrator) si al XIV-lea (cu hramul Sfantul Ioan Aliturgetos), casele de lemn amplasate pe teritoriul peninsulei Nessebar, ruinele zidurilor orasului, muzeul de arheologie care pastreaza obiecte din secolul V inainte de Hristos, precum si alte biserici si basilici construite pe intreg teritoriul orasului, unele datand chiar si din secolul V – VI.

Biserica in Nessebar

Biserica in Nessebar


In partea noua a orasului exista cluburi, baruri si restaurante in care se petrece pana spre dimineata. Exista multe restaurante unde poti gusta din bucate traditionale bulgaresti si retete pastrate de-a lungul vremii de locuitorii zonei, pregatite in majoritate din peste si fructe de mare.

Sa vorbesc putin si despre Emerald Residence, din Ravda, loc in care am stat o noapte. Este cel mai luxos hotel pe care eu l-am vazut. Totul este la superlativ: camere, bar, restaurant, piscine, plaje. Punctul forte al Emerald Residence este SPA-ul, in care lucreaza indoneziene.

Emerald Residence - vedere nocturna

Emerald Residence - vedere nocturna


Se mai poate ajunge si prin Vama Veche, de la Balcic fiind cam 120 de kilometri pana la Nessebar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: