Publicat de: bitiw | 3 iunie 2010

Mic ghid de bacsisuri

In momentul in care pleci intr-o tara straina, e bine sa cunosti ce bacsis se lasa taximetristilor, ospatarilor sau personalului hotelier. Daca alegi sa pleci printr-o agentie, e bine sa intrebi agentul de turism despre obiceiurile locale. Daca pleci pe cont propriu, e bine sa te informezi.

Bacsisul e considerat jignire in Japonia, dar in SUA, lipsa acestuia va va transforma intr-un oaspete care nu va mai fi binevenit pe viitor. Pentru o plimbare cu taxiul prin unele tari din America de Sud nu este necesar decat 1 dolar in plus peste suma taxata.
Daca te afli la restaurant, e bine sa observi cum procedeaza si ceilalti clienti: daca lasa banii pe masa, daca primesc restul si abia apoi lasa bacsisul, daca achita de la inceput nota de plata cu tot cu bacsis sau daca spun cat vor sa primeasca rest. Atentie insa! In unele locuri nota de plata include si asa-numita taxa pentru servicii, adica bacsisul. Cu toate acestea, sunt tari unde se ofera bacsis peste aceasta taxa: in Hong Kong – 10%, in Austria – 5%, Grecia – pana la 10%, Italia – 10%, Spania – pana la 10%.

In Africa de Sud, aproape orice persoana care ofera un serviciu asteapta sa primeasca bacsis, iar in Canada personalul din domeniul serviciilor primeste o suma de 10-20% din nota de plata, in functie de local si de oras, dar si de zona anglofona sau francofona a tarii.

Obisnuiti cu spaga din cele mai vechi timpuri, romanii lasa in general bascis, rotunjind suma sau un plus de 10% din nota.

Tabel bacsisuri

Tabel bacsisuri

Reclame

Responses

  1. originala lista –
    Cu englezii ai avut dreptate, unii dintre ei sunt mai … largi ! 🙂

    http://iavaleriana.wordpress.com/2008/08/08/eterna-si-fascinanta/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: