Publicat de: bitiw | 23 Aprilie 2010

Vulcanii Noroiosi, unici in Europa

Rezervatie naturala de tip geologic ce se intinde pe o sprafata de aproape 30 ha, Vulcanii Noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura, in localitatea Berca din judetul Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamant, care antreneza spre suprafata namol si apa.

Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi


Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Altfel spus, avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depasesc 5- 6 metri inaltime, iar adancimea de la care este aruncata spre suprafata „lava” este mult mai mica.
Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi


Se cunosc pe glob in total circa 1.100 de vulcani noroiosi. In Europa sunt foarte putini vulcani noroiosi pe continent, mai multi exista insa sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents. In afara Europei, fenomene similare se pot observa in Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.
Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi


In Romania, cea mai importanta locatie este cea din judetul Buzau. La o scara mult mai redusa, fenomenul este intalnit insa si in alte regiuni ale Romaniei, precum Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.

Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi:
Se merge pe DN2, drumul ce leaga Moldova de Capitala. Din Buzau, se continua pe DN10, spre Brasov, pana la kilometrul 17. Se ajunge la satul Satuc si se face dreapta spre comuna Berca. Se traverseaza raul Buzau, se face apoi stanga si se trece peste un pod mai mic. Urmaresti indicatoarele catre sat. La primul marcaj “Vulcanii Noroiosi”, se face stanga. Drumul este foarte bun, iar peisajele sunt de o frumuseste rar intalnita. Drumul urca catre Paclele mari. De aici se poate ajunge si la Paclele Mici.

Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi


Intrarea in rezervatie este 1 leu pentru elevi, 2 lei pentru studenti si 4 lei pentru adulti.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: