Publicat de: bitiw | 20 Aprilie 2010

Palatul Stirbey – Buftea

Palatul Stirbei din Buftea este situat la 20 de kilometri de Bucuresti. Palatul a fost construit in anul 1864 si are o suprafata de 2.400 de metri patrati si beneficiaza de un parc intins pe 24 de hectare.

Palatul Stirbey

Palatul Stirbey


In anul 1845, viitorul domn Barbu Stirbey (1848-1856) devine proprietarul mosiei de la Buftea, unde si-a amenajat probabil o casa de vara. Edificiul actualului palat a fost ridicat in anul 1864, de fiul acestuia, Alexandru Stirbey, in ambianta unui frumos parc de arbori seculari. Cladirea, cu arhitectura sobra, are fatada cu ancadramente de piatra, cu motive decorative simple, care dau edificiului rafinament si eleganta. In parc a fost construita si o capela, realizata in stil eclectic, cu influente bizantine, gotice si de Renastere, avand o scara dubla din marmura de Cararra. Pictura din capela a fost executata de Gheorghe Tatarescu, ruda cu familia Stirbeilor. In prezent, capela are fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus in brate, celelalte picturi si citatul nu mai exista. In gropnita se afla mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al printului Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora.
Capela de la Palatul Stirbey

Capela de la Palatul Stirbey

Dupa 1895, proprietarul mosiei devine fiul sau, Barbu A. Stirbey, care a realizat aici, una din marile ferme ale tarii. El a fost primul care a introdus in Romania cultura bumbacului si a orezului. A infiintat pepiniere de vita americana, o laptarie si o moara iar in 1902 a construit o fabrica de vata si pansamente.

In 1917, in Palatul rechizitionat de armata germana si-a stabilit locuinta Maresalul August von Mackensen si tot aici a fost negociata pacea cu Puterile Centrale, semnata la 5 martie 1918.

La putin timp dupa moartea tragica, in circumstante bizare, a Printului Stirbey, in 1946, intregul domeniu a fost expropriat si preluat de catre Gospodaria Partidului Comunist.

Chiar daca nu in regim privat, obiectivele economice ale domeniului au continuat sa functioneze, la acestea adaugandu-se studiourile de film Buftea, in care s-au filmat coproductii care au adus la Domeniul Stirbey actori celebri, ca Jean Marais sau Belmondo.

Domeniul a continuat sa fie un loc al unor importante decizii politice, precum si de vizite si discutii pentru liderii politici comunisti, printre care si Gheorghe Gheorghiu Dej. La Palatul Stirbey, Hrusciov a semnat, in 1964, documentele legate de retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei.

La 6 iunie 2007, Domeniul Stirbey a fost achizitionat de la mostenitorii familiei Stirbey de catre Bucharest Arena, care l-a redeschis publicului, pastrandu-i caracterul de parte a patrimoniului cultural si istoric national si totodata adaugand noi constructii care sa vina in intampinarea asteptarilor publicului contemporan.

Ansamblul este situat pe malul lacului Buftea, in apropierea Studioului Cinematografic Buftea (fondat in 1950), acum detinut de Media PRO. Cu se ajunge: din DN 1A Bucuresti – Targoviste in orasul Buftea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: