Publicat de: bitiw | 19 Aprilie 2010

Palatul Mogosoaia

Bucurestiul este inconjurat de foarte multe obiective pe care multi dintre locuitorii sai nu le cunosc din varii motive. In articolul anterior am vorbit despre cele mai cunoscute manastiri din jurul Capitalei. Articolul ce urmeaza va prezenta unul dintre cele mai grandioase monumente arhitecturale brancovenesti. Este vorba de Palatul de la Mogosoaia.

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul este situat foarte aproape de oras, in comuna Mogosoaia, judetul Ilfov. Palatul a fost inaugurat in 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de rasarit a palatului, de catre Constantin Brancoveanu. Palatul Brancoveanu este un monument arhitectonic care combina caracteristicile decorative romanesti si bizantine cu trasaturi caracteristice renasterii italiene.
Palatul a fost devastat de turci in anii 1768-1774, a fost bombardat de germani in primul razboi mondial, iar in cel de-al doilea razboi mondial a fost loc de intalnire al diplomatilor aliati. In 1949 a fost nationalizat de catre regimul comunist. Pana in 1957, cladirea a fost devastata, colectiile de arta fiind furate si dezmembrate. Abia in anul 1957 palatul a devenit sediul sectiei feudale a Muzeului National de Arta, fiind restaurat incepand cu 1977.

In prezent, Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si este un important punct de atractie turistica.

Actualmente, dupa mai multe etape de restaurari, renovari, modernizari, completari si sistematizari, zona este compusa din:
Curtea de onoare in care se afla:

Palatul – Palatul adaposteste Muzeul Traditiei Aulice (infiintat in anul 2000) si anume donatia Liana si Dan Nasta, o colectie de arta comparata insumand circa 300 de piese, in salile parterului si in anexe fiind prezentate anual aproximativ 10 expozitii temporare, eseu sau arta contemporana.

Cuhnia si Turnul portii Cuhnia – fosta bucatarie domneasca, este spatiu expozitional in prezent.

Poarta Palatului Mogosoaia

Poarta Palatului Mogosoaia


Turnul portii si poarta Targovistei pe care este montata o replica a grupului statuar care o reprezinta pe Zeita Minerva.

Centrul de conferinte si rezidente (fost vila d’Elchingen) – (sec. XVII, refaceri 1927 – 1936) in prezent gazduieste un centru de conferinte si rezidente cu 2 sali de conferinta (cu o capacitate de 50, respectiv 75 locuri), un restaurant – 120 locuri si 16 camere de cazare – 25 locuri.

Ghetaria – fostul depozit de gheata al palatului.
In exteriorul curtii de onoare se gasesc:

Parcul englezesc cu gradini in stil italian, amenajarea sa peisagistica realizandu-se intre anii 1921 – 1922 sub indrumarea Marthei Bibescu.

Cuhnia Biserica cu hramul Sf. Gheorghe ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, unde se gaseste tabloul votiv care ii reprezinta pe Constantin Brancoveanu cu cei 4 fii ai sai si pe Doamna Maria cu cele 7 fiice. Tot aici este inhumat George Valentin Bibescu, sotul Marthei Bibescu, sub o frumoasa lespede funerara decorata cu stema familiei Bibescu (doi lei cu vulturul incoronat).

Capela Gh. Bibescu – secolul XIX – o adevarata necropola de familie adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

Serele N. Bibescu, atelier francez – 1890. In prezent utilizate pentru culturi floricole si atelier de educatie plastica pentru copii.

Daca nu stiati, serialul ANIELA, difuzat de Acasa TV, a fost filmat in Palatul Mogosoaia. La fel si multe reclame sau videoclipuri.

Program de vizita:
1 mai – 1 noiembrie: 10:00 – 18:00; LUNI INCHIS.
1 noiembrie – 1 mai: 9:00 – 17:00; LUNI INCHIS.
Taxa de vizitare muzeu: 5 Lei.
Parcare: 4 Lei.
Vizita ghidaj in engleza sau franceza: 8 Lei. Doar Sambata si Duminica

Cum se ajunge la Palatul de la Mogosoaia: din Bucuresti se iese pe calea Grivitei, pe sub podul Constanta, si drept inainte pana la intrarea in localitatea Mogosoaia. La cateva sute de metri dupa intrarea in localitate este un indicator la stanga catre palat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: