Publicat de: bitiw | 8 aprilie 2010

Manastirile de langa Bucuresti

In jurul Bucurestiului se afla cateva manastiri foarte frumoase, incarcate de istorie. Aceste lacasuri de cult au in spate legende si nu putine se mandresc cu icoane facatoare de minuni sau moaste ale sfintilor.

Cele mai renumite manastiri din jurul Capitalei sunt:

Manastirea Snagov
Situata in comuna Gruiu, manastirea Snagov, ctitorita de Mircea cel Batran, este atestata documentar din a doua parte a secolului al XIV-lea. Aici se afla mormantul lui Vlad Tepes, ceea ce face din manastirea Snagov si un punct de atractie turistica.
Situata la 45 km nord de Bucuresti, pe DN 1, construita pe o insula a lacului Snagov, Manastirea Snagov, a fost un important centru al culturii Tarii Romanesti in epoca feudala.

Manastirea Snagov

Manastirea Snagov

Biserica, ce poarta hramul „Intrarea in biserica a Maicii Domnului”, a fost construita din caramida, in stil bizantin, de catre domnitorul Neagoe Basarab intre anii 1517-1521. Are 4 turle poligonale acoperite cu tigla ca si restul suprafetei bisericii. A fost pictata in 1563 de Dobromir cel Tanar. Desi in cursul sutelor de ani au suferit numeroase transformari si restaurari, picturile de la Snagov reprezinta cel mai mare ansamblu mural care se pastreaza intr-o biserica din tara noastra. In interiorul bisericii se pot distinge fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele lui Neagoe Basarab cu fiul sau Teodosie si ale lui Mircea Ciobanul cu familia sa.

Dupa secularizarea averilor manastiresti in 1864, calugarii au parasit manastirea, chiliile au fost daramate si biserica a ajuns in paragina. A fost restaurata in 1904, apoi in 1941 (dupa cutremurul din 1940), continuandu-se apoi mai multi ani. Alta restaurare s-a facut in periaoda 1966-1967, in timpul Patriarhului Justinian. Cutremurele din 1977 si 1986 au afectat mult biserica, incepandu-se noi lucrari de restaurare care au continuat pana in anul 1995.

Biserica a fost folosita si ca necropola domneasca, putand fi vazuta piatra de mormant a lui Vlad Tepes. Aici si-a gasit sfarsitul, in decembrie 1662, si batranul postelnic Constantin Catacuzino, victima a intrigilor boierilor in lupta pentru domnie.

Cel mai usor se ajunge la Manastirea Snagov din DN1, urmand indicatoarele. Pentru ca biserica se afla pe o insula, este necesara o barca. Cel mai simplu este sa suni la numarul de pe indicator, va raspunde preotul. Pentru 12 lei de persoana (cu bilet) sunt incluse urmatoarele: traversare dus-intors, prezentarea Manastirii Snagov cu ghid si taxa biletului de intrare in Manastire.
Daca nu esti atent la indicatoare, sigur se vor gasi „binevoitori” dispusi sa va transporte pe insula pentru 50-60 de lei. Mare atentie!

Manastirea Cernica
Manastirea Cernica este situata la 14 km de Bucuresti, pe DN 3, si a fost ctitorita la inceputul secolului 17. Cel mai usor drum este centura Bucurestiului, din Pantelimon. Atentie la indicatoare!

Manastirea este zidita in mijlocul unui lac inconjurat de paduri seculare, prezentand in orice anotimp aceeasi atractie, atat pentru cei ce iubesc frumosul, cat mai ales pentru credinciosii crestini. Doua biserici impunatoare si cateva capele inchinate celor mai cunoscuti dintre sfinti, un muzeu reprezentativ de carte veche si arta bisericeasca ce au supravietuit vitregiilor soartei, iata zestrea de credinta a manastirii.

Manastirea Cernica

Manastirea Cernica

Pictorul Ion Tuculescu, scriitorul Gala Galaction, marele teolog Dumitru Staniloae si multe alte figuri ilustre, istorice sau duhovnicesti, odihnesc in cimitirul manastirii.

Manastirea de calugari, ctitorie a vornicului Cernica Izvoranul, zis Stirbei, e atestata documentar la 1608, prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban.

Biserica Sf. Nicolae din asezamantul Cernicai are o icoana facatoare de minuni, dar nu se stie cu precizie care dintre cele 7 icoane prezente in interior este aceea. Se banuieste doar ca ar fi cea mai veche dintre ele. Muzeul manastirii adaposteste multe obiecte cu valoare culturala.

Manastirea Samurcasesti sau Manastirea Ciorogarla
Pe raza comunei Ciorogarla, la nici 20 de km. de Bucuresti, se afla manastirea de maici Samurcasesti, singura din tara care are 3 altare.
Biserica manastirii, cu hramul „Sfanta Treime”, a fost ridicata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808, fiind sfintita in anul 1870, dupa ce pictorul Gh. Tatarascu terminase pictura.

La 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape in intregime manastirea, iar dupa cutremurul din 1940, fiind deja intr-o stare deplorabila, generalul Th. Ciurea reface totul. Biserica noua, pictata in stil neobizantin de Gheorghe Popescu, are tot o turla, este mult mai impunatoare, avand elemente specifice stilului muntenesc. Catapeteasma din lemn de tei este cea originala din anul 1808, flacarile incendiului de la 1914 ocolind-o.
In timpul primului razboi mondial, manastirea a suferit de pe urma trupelor gemane de ocupatie, care au luat, printre altele, si cele doua clopote ale manastirii. Acestea au fost inlocuite cu altele noi in 1919 si 1925.

In muzeul manastirii sunt exponate de mare valoare: icoane de Gheorghe Tatarescu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret.
In cimitirul manastirii se afla monumentele funerare ale familiei Alexandru Beldiman (fondatorul ziarului Adevarul, la 1888) si un cenotaf al capitanului Valter Maracineanu, eroul de la Grivita.

Biserica cea mare a manastirii adaposteste multe valori spirituale ale ortodoxiei romanesti, dintre care cea mai importanta este racla din argint in care se pastreaza particele din sfintele moaste ale mai multor sfinti: Sf. Apostol Andrei, Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Ierarh loan Gura de Aur, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Ierarh Modest, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Mucenic Teodor Stratilat, Sf. Mucenic Ermin. Sf. Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir si Sf. Necunoscut.

De asemenea in cadrul asezamantului manastiresc este amenajat si un muzeu unde sunt expuse o scrie de obiecte de cult cu valoare de patrimoniu: icoane, chivote, sfinte vase, cruci, vesminte, carti vechi si altele.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la manastire: din autostrada Bucuresti – Pitesti, spre comuna Ciorogarla, pe DJ 401 (str. Ipatescu Ana nr.53).

Manastirea Caldarusani
Ctitorita in 1638 de Matei Basarab, manastirea de calugari de la Caldarusani este situata in comuna Gruia, judetul Ilfov. Aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dar si moastele sfintilor Dimitrie, Stefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie si Parascheva. De asemenea, in muzeul manastirii se afla manuscrise din secolul al XVII-lea in latina, greaca si italiana.

Manastirea Caldarusani

Manastirea Caldarusani

De-a lungul timpului, atat biserica cat si chiliile, au suferit transformari.

Incendiul din 1945 a pricinuit mari distrugeri, iar in anul 1964 pe locul trapezei si paraclisului s-a ridicat o frumoasa sala cu bolti ce adaposteste colectia de obiecte religioase si o serie de icoane pictate de Nicolae Grigorescu.

Cum se ajunge la Manastirea Caldarusani: din DN 1 Bucuresti-Ploiesti, pe DJ 101 Balotesti – Caciulati- Moara-Vlasiei, apoi pe DJ 101C spre satul Lipia.

Manastirea Pasarea
Ctitorita in 1846 de Sfantul Calinic de la Cernica, manastirea de maici Pasarea este situata in satul Branesti. Aici, maicile inca mai pastreaza stravechiul obicei de a tese la razboaie vechi. Lacasul este renumit pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si moastele Sfantului Pantelimon. Muzeul de la Pasarea detine picturi in ulei, carti vechi si tesaturi.

Prima atestare a manastirii dateaza din anul 1813, cand aici se afla o biserica din lemn ridicata de arhimandritul Timotei, staret pe acea vreme la Manastirea Cernica.

Biserica mare, cu hramul ”Sf. Treime” are ctitor pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica fiind zidita intre anii 1846 –1847, iar pictura in fresca in stil neobizantin a fost realizata de pictori de la muntele Athos. Catapeteasma este din lemn de tei sculptat, icoanele imparatesti sunt deosebite, fiind pictate si imbracate in argint aurit.
Biserica de cimitir cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” construita in 1834, este pictata de Nicolae Polcovnicu si ucenicii sai in anul 1838.

Intr-una din cele peste 30 de case monahale ale asezamantului manastiresc a locuit si a lucrat sculptorul Gh. Anghel (1904 – 1966). Aici a sculptat busturile lui Eminescu si Pallady si tot aici s-a stins din viata, fiind inmormantat in cimitirul manastirii.

In cimitirul manastirii si-au gasit odihna alaturi de sculptorul Gh. Anghel, profesorul compozitor de muzica psaltica Ion Popescu Pasarea, generalul Camarasescu, colonelul Macca, Alexandra Sutu, sotia doctorului Carol Davila si altii.

O parte din aceste monumente funerare sunt opere ale sculptorului Gh. Anghel, Carol Storck si arhitectului Heidewich.

Cum se ajunge la Manastirea Pasarea: din soseaua de centura a capitalei, pe DN 3, inainte de localitatea Branesti pe un drum comunal spre satul Pasarea.

Manastirea Sitaru sau Manastirea Balamuci
Ctitorita in 1627 de logofatul Paul Greceanu si de sotia sa, Elena, manastirea se afla in satul Sitaru, comuna Gradistea. A fost cladita pe locul unei bisericute de lemn din vremea lui Mihai Viteazul, care a fost devastata in secolului al XVII-lea.

Manastirea Sitaru - Sf. Nicolae

Manastirea Sitaru – Sf. Nicolae

Dupa secularizarea de la 1864, in chiliile de aici au fost adapostiti, multi ani la rand, copii delincventi. Aceasta situatie a durat pana pe data de 15 octombrie 1872, cand arestatii au fost transferati la un penitenciar din Moldova. Dupa 1915, Manastirea Balamuci a ramas un timp pustie. Se pare ca intre locuitorii din zona au existat si oameni atat de lipsiti de evlavie incat foloseau biserica drept adapost pentru vite.

In anul 1928, doi calugari de la Manastirea Caldarusani, Atanasie si Martirie, au gasit manastirea parasita si au cerut blagoslovenie de la staretul Manastirii Caldarusani pentru a se stabili aici.

Dupa prabusirea dictaturii comuniste, Schitul Balamuci a redevenit manastire de sine statatoare purtand numele de Manastirea Sfantul Nicolae-Balamuci, fiind restituite manastirii cele sapte ha teren arabil care fusesera cooperativizate in 1961.

Cum se ajunge la Manastirea Balamuci: din DN 1 Bucuresti – Ploiesti, pe DJ 101 (prin Balotesti) spre Gradistea si satul Sitaru. De aici, atentie la indicator, spre nord, pe un drum forestier, la aproximativ 3 km.

Manastirea Tiganesti
Situata la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, manastirea Tiganesti este asezata intr-un cadru mirific de paduri si ape. Situata in localitatea Ciolpani, manastirea Tiganesti a fost ctitorita in 1812 de Radu Golescu si, initial, a fost de calugari. Mai tarziu, acestia s-au mutat la Caldarusani, iar la manastire au venit maici. Aici este adapostita o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.

Manastirea este atestata din documentul de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780 al lui Matei Tiganescu (al carui nume il poarta) si al verisoarei sale Paraschiva Caplescu, care construieste o bisericuta pe acest teren.

Cladirea muzeului, construita in 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, arhondarie, iar din 1989 muzeu. Aici sunt expuse icoane pe lemn, panza, sticla si metal, vesminte vechi, carti si obiecte religioase.

Ansamblul manastirii mai cuprinde turnul clopotnitei, trapeza, casele monahale, cimitirul si atelierele unde se tes materiale pentru hainele preotesti. In acest atelier trudesc maicutele manastirii, iar materialele folosite pentru hainele preotesti sunt din matase vegetala si cu fir de aur si argint. Razboaiele de tesut sunt programate prin cartele perforate. Aici se tese stofa pentru vesmintele preotesti si tot aici a fost lucrata broderia pentru sala maura din Castelul Peles.

In cimitir se afla monumente funerare vechi, din care mentionam monumentul familiei Diamandescu realizat de sculptorul Carol Stork in anul 1889.

Cum se ajunge la Manastirea Tiganesti: iesiti din Bucuresti pe DN1 si la intrarea in localitatea Ciolpani, daca sunteti atenti la indicatoarele de pe marginea drumului, o sa fiti indrumati sa faceti stanga catre Manastirea Tiganesti. Distanta totala este de aproximativ 35km. Atentie la al doilea indicator catre manastire!

Manastirea Comana
La doar 30 de km. de Bucuresti, pe malul Neajlovului cel frumos curgator, nu departe de o magnifica padure de tei, se afla una din cele mai vechi manastiri ale sudului romanesc: Comana. Este singura manastire din judetul Giurgiu.

Manastirea Comana este ctitoria lui Vlad Tepes, datata de la jumatatea secolului al XV-lea si care, pana la finele secolului al XVI-lea, s-a ruinat. Manastirea este ridicata in anul 1461.

Manastirea Comana

Manastirea Comana

In anul 1908 intregul ansamblu arhitectonic de la Comana a fost restaurat prin grija Comisiunei Monumentelor Istorice, spre a cadea din nou in paragina, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost nevoie de o noua restaurare, astazi pe cale de a se incheia, spre a reda Comanei infatisarea cuvenita unui monument cu atatea rosturi in trecutul Vlascai.

In anul 1932 se construieste in incinta Manastirii Comana, Mausoleul Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, construirea acestuia fiind facuta la indicatia marelui istoric Nicolae Iorga, in anul 1919.

Cum se ajunge la Manastirea Comana: Catre Giurgiu, la intrare in Adunatii Copaceni, imediat dupa podul peste Arges faceti stanga. Drumul este mult bun cu exceptia unei portiuni de 3 km. Urmati indicatoarele.

Reclame

Responses

  1. Manastirea Tiganesti as fi vrut sa o vad

  2. Io+Ionut+ax=1.Mă pricep la matematica,asai:))) Te-ai dus sa-l cauți pe necuratul și nu l-ai găsit.Cum ai putut sa crezi ca îl găsești intr-o mănăstire,sau ca Vlad este unul de-al tău?

  3. Sunt intru totul de acord cu ceea ce-o zis „Io”. La fel mi s-o-ntamplat si mie.
    Nu recomand!

  4. dap.. am fost si eu la Snagov.. ne-au rupt:p taxa pe : parcare, intrare, barca de traversat, etc,, si ne-a mai si bombanit-=)))

  5. Am fost astazi la Manastirea Snagov. Ce se intampla acolo este jecmanire pe fata. Dupa ce achiti o taxa de protectie parcagiilor din zona, mana in mana cu cei de la manastire, ca sa iti gasesti masina intreaga la intoarcere, treci un pod catre locul asa zis sfant. Ai voie sa intri in biserica doar ca sa te rogi si doar 5 min. In momentul in care citeam un afis despre istoricul manastirii ni s-a spus ca nu putem sa-l citim sau sa privim spre picturile de pe pereti decat contra unei taxe de 15 RON. Dupa achitarea taxei ni s-au mai cerut 20 eur pentru fotografiat. Turistii sunt apelati cu ALO de catre fetele bisericesti si cu alte apelative ce nu pot fi reproduse aici. Bineinteles ca nici insula nu a putut fi vizitata decat dupa achitarea taxei fara sa primim bilet sau bon fiscal. Turistii straini ce vizitau manastirea si isi permiteau sa achite taxele exorbitante erau mintiti pe fata cum ca acolo este inmormantat „Dracula” si le era aratat un poster cu Vlad Tepes sub care ardea o candela. Lipsa mormant, lipsa adevar istoric. In concluzie, acolo este o fabrica de facut bani, kitch, nesimtire si minciuna.

  6. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: