Publicat de: bitiw | 24 martie 2010

Satul Viscri, ales in topul celor mai frumoase 25 de sate din Europa

Revista Travel and Leisure a realizat un TOP 25 al celor mai frumoase sate din Europa. Pe langa locuri superbe din Grecia, Italia, Elvetia sau Portugalia, si-a facut loc si Viscri, un loc minunat din Romania.

Cetatea saseasca din satul Viscri este cea mai veche si mai bine conservata dintre cetatile taranesti din Transilvania.

Viscri - Cetatatea saseasca

Viscri - Cetatatea saseasca

Retras de la drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara, satul Viscri adaposteste una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate sasesti, de altfel fiind una din cele 6 inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. Particularitatile asezarii au atras atentia si bunavointa Mihai Eminescu Trust, o fundatie patronata de insusi Printul Charles al Regatului Unit al Marii Britanii, care a renovat biserica si cateva case din localitate redandu-le ceva din stralucirea initiala.
Izolarea, dar si absenta altor ocupatii in afara de agricultura, au facut ca pe la sfarsitul anilor ’90 sa apara proiectul Sosete din lana naturala din Viscri, initiat de cei doi nemti stabiliti aici. Sosetele crosetate din vechi pulovere de lana de catre femeile din sat erau la inceput date in schimbul alimentelor (zahar, ulei sau paine). Cum gramada de sosete a inceput sa creasca din ce in ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat intr-un adevarat proiect la care participa 125 de femei din sat. Tarancile tricoteaza aproximativ 10.000 de perechi de sosete, manusi, caciuli, pulovere sau papuci de pasla care ajung la depozitul central din Naumburg (Germania), de unde se vand in toata tara, sau la cafeneaua internationala din Viscri.

Sasii s-au stabilit aici acum mai bine de 800 de ani. Biserica alba fortificata vegheaza asupra satului inca din 1230. Mai mult decat sa viziteze vechile case si biserica sau micuta cafenea unde se vand obiecte de artizanat, turistii se pot bucura de adevarata ospitalitate saseasca, de mancarea traditionala si de cea mai adevarata experienta rustica.

Reclame

Responses

  1. Toate asezarile sasesti din Transilvania sunt superbe.
    Felicitari celor de la „Travel and Leisure”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: