Publicat de: bitiw | 12 Februarie 2010

Castelele din Banat, propuse pentru un circuit cultural

Un grup de oameni de cultura timisoreni lanseaza in premiera romaneasca un nou trend turistic: calatorii underground. Este vorba despre excursii la castelele si conacele parasite din Banat, devenite semiruine, invadate de balarii, locuite de animale si de oameni fara adapost.

Obiective:

Castelul Misici din Lipova, unde se afla colectia de arta moderna Eleonora Costescu si Vasile Varga
Manastirea franciscana „Sfanta Maria” din Radna, cu un moment de jazz si poezie
Cetatea Soimos, cu panorama Vaii Muresului si a Zarandului
Castelul victorian de la Otvos, cu prezentarea vietii contelui Konopi
Castelul Teleki din Capalnas
Conacul din Bulci al familiei Mocioni – Starcea, cu povestea criminalului de razboi Ivan Ivanovici Andronov si degustare de vin si, tot aici, Muzeul Heleport.

Organizatorii negociaza cu Casa Regala pentru a putea include si parcul castelului de la Savarsin.

CASTELUL MOCIONI DIN BULCI

Ansamblul castelului Mocioni este localizat la marginea localitatii, la circa 400m de raul Mures. Ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, castelul primeste forma actuala in jurul anului 1860.
In secolul XIX familia Mocioni detinea un mare numar de resedinte, castelul din Bulci fiind dea de-a doua ca importanta. Domeniul a fost cumparat de catre Antoniu Mocioni de Foen in anul 1858 de la baronul Fechtig-Fechtenberg cel care a construit castelul. Castelul a fost vizitat de-a lungul anilor de: Vicentiu Babes, Andrei Saguna, Franz Liszt, Carol I.
Este inconjurat de un parc imens. In prezent aici functioneaza un sanatoriu. In momentul de fata, cladirea aminteste vag de prima destinatie.

Doar blazonul familiei Mocioni, aflat chiar deasupra usii de intrare, mai aduce aminte de fostii proprietari.

Castelul Mocioni

Castelul Mocioni


Sursa foto: raduburcea.wordpress.com

CASTELUL CAPALNAS

Prima atestare documentara dateaza din 1569. Aici a fost o cetate cu val de pamant (földvar). Castelul din Capalnas al contelui Teleky Jeno, nepotul primului- ministru al Ungariei si al Ecaterinei de Mocioni-Starcea, pastreaza prea putin din stralucirea de altadata. A fost transformat, dupa 1944, in preventoriu pentru copii abandonati. Din 1979, aici e un asezamant spitalicesc destinat bolnavilor psihic.

Castelul Capalnas

Castelul Capalnas

MANASTIREA SFANTA MARIA din Radna

Inceputurile manastirii dateaza din jurul anului 1551, fiind intemeiata de calugarii franciscani veniti din Bosnia. Istoria manastirii se intinde pe o perioada de aproape 500 de ani. Prima biserica a fost inaltata aici la 1520, intr-o perioada cand la sud de Mures, in Banat, domneau turcii. Acestia au atacat in repetate randuri asezarea, iar biserica a trebuit reconstruita de multe ori. La invazia turceasca asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsa din temelii, insa icoana Maicii Domnului a ramas intacta. Icoana era de origine italiana.

Dupa ce turcii au fost alungati din Banat, o noua biserica a fost construita. Actuala biserica, inceputa in 1756 si terminata integral in 1782, este dominata atat in interior, cat si in exterior de stilul baroc. In 1911 ambele turnuri ale bisericii au fost inaltate cu 31 m in actuala forma.
In interior se remarca altarul principal din marmora de Carrara, pe care este asezata icoana Sf. Maria, o lucrare in stilul Renasterii tarzii (sec. XVII).

In spatele altarului se ridica un urias tablou al „bunei vestiri” de I. Roskovics (1891). In nava se gasesc opt altare in stil baroc, datand din secolul al XVIII-lea.

Manastirea Radna

Manastirea Radna

CASTELUL MISICI din Lipova

Castelul Misici din Lipova, acesta mai este cunoscut sub numele Casa Bocu sau Muzeul orasului Lipova.

In Castelul Misici este gazduit Muzeul Orasenesc, iar in interior este o colectie uimitoare de arta. Pe jos e un parchet inflorat din lemn, iar oglinzile, tablourile si obiectele vechi se imbina armonios. Candelabrele mari, cu cristale, teracotele, decorurile aurii de pe pereti si picturile cu doamne sau domnisoare, dar si cele de Grigorescu, Aman sau Luchian, se odihnesc in Castelul Misici.

Castelul Misici a apartinut omului politic Sever Bocu. Este expusa colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, alcatuita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara, piese de arta decorativa (argintarie, portelan, sticla, mobilier).

Dintre cele 8 sali ale muzeului se remarca in special salonul „rosu” si salonul „galben”, ambele avand o tapiserie in culorile amintite. In salonul „rosu” casim un splendid lustru de cristal, ca si soba de portelan in stil rococo.

Sectia de istorie prezinta o seama de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si a oranduirii sclavagiste, provenite din aceste parti. Alte doua sali sunt dedicate evului mediu scotand in evidenta intensa activitate economica a orasului, ca si participarea maselor din aceste parti la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova (1599-1600). Una din sali este repartizata evenimentelor revolutiei de la 1848-1849. Ultimele trei sali cuprind sectia etnografiei, familiarizand vizitatorul cu etnografia si arta populara din Valea Muresului.

Castelul Misici

Castelul Misici

CETATEA SOIMOS

Cetatea a fost construita catre sfarsitul secolului al XIII-lea de catre o familie nobiliara. Prima atestare documentara dateaza din anul 1278, cand banul Pál doneaza „Castrum Somos” fiilor fratelui sau. Rolul ei a crescut constant incepand cu voievodul Ladislau Kán al II-lea care a stapanit cetatea prin doi interpusi care erau si comiti de Arad: Alexandru (1310) si Dominic (1311). Dupa 1315 ajunge domeniu regal, fiind resedinta comitilor si vicecomitilor de Arad.

Catre mijlocul secolului al XV-lea este donata succesiv, trecand prin mainile mai multor stapani, in final regele Vladislav I donand-o familiei Ország (1440-1444). In anul 1456 a intrat in posesia lui Iancu de Hunedoara, care apoi a daruit-o capitanului husit ceh Jan Giskra in 1471.

In 1509 cetatea si domeniul revin lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, care a practicat o crancena exploatare. Ea este asediata in 1514 de rasculatii romani si maghiari, condusi de Gheorghe Doja. Dupa o scurta rezistenta, garnizoana cetatii condusa de voievodul de Ciuci se rascoala impotriva oamenilor lui Gheorghe Hohenzollern si se alatura rasculatilor. Potrivit traditiei, tabara rasculatilor a fost asezata pe Dealul Cioilor, in apropiere. In 1541, cand Transilvania a devenit principat autonom, Soimosul a fost resedinta principelui minor, Ioan Sigismund si a mamei sale, regina Isabela. In aceasta perioada ea este intarita si infrumusetata in stilul Renasterii, totodata adaugandu-i-se bastioanele externe. In curtea interioara se vad pana azi unele profile de piatra artistic sculptate, de la apartamentele princiare situate la etaj.

Turcii au ocupat cetatea in anul 1552, dupa asedii repetate, iar in 1595 a fost recucerita de catre Borbély György – capitanul lui Stefan Bathori – ajungand in custodia domnitorilor din Ardeal. Moise Secuiul – conducatorul luptei de rezistenta impotriva ocupatiei austriece, intruchipat de catre generalul Gheorghe Basta – dupa ce a fost infrant langa Teius in anul 1602, s-a refugiat in cetatea Soimosului. Considerand insa mult prea nesigura aceasta asezare, a incheiat un pact de schimb cu pasa Bektas din Timisoara, cedand castrul pentru cetatea din Kladovo. In 1599-1600 trece sub stapanirea lui Mihai Viteazul. Castrul a fost eliberat definitiv de sub dominatia turceasca abia in anul 1688. Stricaciunile din timpul si dupa asediu nu au mai fost remediate niciodata, fortificatiile intrand in paragina. Nici pentru conservare nu s-au mai luat masuri. In secolul al XVIII-lea pierde treptat importanta militara, ca urmare a perfectionarii altileriei. In 1784, in apropierea ei s-au ciocnit rasculatii lui Horia cu fortele imperiale si nobiliare. Parasita in 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine. In ultimii ani s-au efectuat unele lucrari de consolidare a zidurilor.

Mai multe detalii pe www.cetatesoimos.ro

Cetatea Soimos

Cetatea Soimos

CASTELUL DE LA SAVARSIN

Castelul regal de la Savarsin este un castel detinut de familia regala romana si situat pe domeniul de la Savarsin, judetul Arad, Romania. Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

La 9 iunie 1784 de aici a fost rapit vicecomitele Andrei Forray (senior) de catre haiducii condusi de Petre Baciu. Seful administratiei comitatului a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre insusi Iosif al II-lea, imparatul de la Viena. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie 1784 au sosit aici cetele lui Horia, Closca si Crisan, carora li s-au alaturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat sa se opuna rasculatilor.

Refacuta la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si prevazut cu etaj si un frumos balcon, cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare si exterioare. Castelul este inconjurat de un parc prevazut cu lac si debarcader. Dupa ce a fost confiscate de comunisti in 1948, la fel ca toate celelalte prorientati regale, castelul a revenit in posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce actiunile de restaurare a parcului si a casei in acelasi stil creat in 1943 de Regina-mama Elena.

Acest castel a fost construit intre anii 1650-1680.

Castelul Regal de la Savarsin

Castelul Regal de la Savarsin

Anunțuri

Responses

  1. Doresc sa pot vedea aceste castele intr-un circuit organizat in aceasta toamna.
    Va fi un circuit interesan!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: